Jag har bara två stora hästar hemma, så mina plastade balar hösilage sprättar jag helt vid öppning, fluffar upp fullständigt och eftertorkar på pall i hölada för att minska risken för att det ska växa till mögel.
 
(OBS! Jag har ett torrt hösilage som torkar till torrhönivåer på ungefär ett dygn, och går upp mot 93% ts efter tre dygn. Det måste torka snabbt för att bakterietillväxten ska avstanna, försök inte eftertorka blött silage, det kommer bara att jäsa!)

Något jag märkte då var att den fermenterade, syrliga lukten helt försvann. Det verkar som att de syraproducerande bakterierna dör av torkningen. Det finns flera olika i hösilage, och en del av dem är oönskade.

Så då var jag ju tvungen att pH-testa... och ja. Torkat hösilage har högre pH, nära kranvattnets.

Det här är inte alls noggrant gjort men en intressant tanke att följa upp med lite riktig forskning. Jag lägger upp det här nu direkt och hoppas att någon nappar på det, annars får jag väl fixa det själv till hösten :).

Proverna är hackade, lagda i blöt i 12 timmar och sen testade. Nyöppnat hösilage hade pH 5, torkat pH 6. I det nyöppnade har syraproducerande bakterier växt till och efter 16 timmar har värdet sjunkit till 4,5 och närmar sig 4 medans det torkade ligger kvar stabilt på 6. 

Det tåls att tänkas på. Det jag tänker just nu är att torkningen helt klart dödade vissa bakterier, ingen garanti för att allt vi oroar oss för dog, men ändå ett intressant resultat.
 

Kommentera

Publiceras ej