De som känner mig vet att för mig så är hästägandet en resa i personlig utveckling, och att jag ständigt söker efter nya kunskapsområden. Jag har lärt mig lita på min magkänsla, aktivt sökt efter svar och upptäckt nya världar av kunskap. Det finns faktiskt sätt att förhålla sig till sin häst som är både känslomässigt tillfredsställande, logiska och där det ständigt går att utvecklas. På grund av att min hästs hovar risade ihop fullständigt och han även har diagnostiserats med PSSM så har jag tagit itu med att lära mig "fördjupad" foderlära det vill säga att balansera även mikromineralerna. Det tog inte särskilt lång tid, men det har gjort mig förbannad och gett mig ett engagemang för att fler hästägare måste få reda på hur det ligger till! Jag pratar gärna foder med folk så om min text är alltför svårsmält eller du bara är nyfiken på att bolla så hör av dig.

 

Det bästa du kan ge din häst

Vikten av en balanserad foderstat börjar gå upp för allt fler, även om det fortfarande är alltför få som verkligen förstår vad detta innebär. De flesta är med på att det är viktigt att ta en foderanalys och sedan räkna ut hur många kilo hö hästen behöver, om det behövs något proteintillskott och i sådana fall hur mycket. Även förhållandet mellan kalcium och fosfor ingår i en grundläggande analys och räknas ut vid en foderstatsberäkning. Det är fantastiskt att fler och fler får upp ögonen för detta, men för hästens hälsa är detta inte tillräckligt. Mikromineralerna järn, koppar, zink och mangan är oerhört viktiga för hur hästen mår och de påverkar upptaget av varandra. Utan en analys på dessa är det omöjligt att hjälpa hästen att må så bra som möjligt, eftersom du kan råka ge hästen en brist av ett viktigt ämne genom att ge tillskott av ett annat.

Dessvärre så är de flesta i Sverige fastlåsta i tänket att det inte går, inte behövs eller att det är för dyrt att balansera de viktiga mikromineralerna. Det stämmer inte överhuvudtaget. Det går med enkla medel att balansera mikromineraler, det är oerhört viktigt för hästens hälsa och det är inte ens dyrt. Det kräver dock engagemang eftersom du inte längre kan förlita dig på att köpa färdiga mineralblandningar och du behöver räkna om foderstaten inför varje byte av grovfoder. Om du är intresserad av att veta varifrån informationen om hästens behov och de olika mineralerna kommer så kan jag rekommendera en läsning av National Research Councils uppdaterade version av Nutrient Requirements of Horses, ett praktverk som sammanfattar större delen av all nutida (fram till 2007) forskning om hästens näringsbehov. Kunskap kan faktiskt vara gratis, och den finns läsa här (bilden är en länk):

 

Det första steget för att ordna en balanserad foderstat är att skicka in en foderprov för analys. Om du vill ha en analys inklusive mikromineraler får du i Sverige betala minst 500kr plus porto. Ett mycket billigare alternativ är att skicka provet till företaget Equi-Analytical i USA, som dessutom använder modernare utrustning som kan ge dig mer tillförlitliga svar på socker och stärkelse (mycket viktigt för de som har hästar med ex IR eller PSSM). Equi-Analytical tar 28 dollar för en full analys och portot är 30kr. Du kan även skicka in prover från beteshagen till Equi-Analytical, vilket är minst lika viktigt som att ta höprover inför vintern! Energi och råprotein kommer givetvis variera under säsongen men mineralerna varierar inte nämnvärt. På Equi-Analyticals hemsida finns även lättlästa tabeller baserade på NRC 2007. Nedanför kan du se en tabell som visar behoven för en häst i Clooneys (http://neapocalypse.se/) storlek, det vill säga 500kg. Balk är väldigt stor så en tabell för han blir inte riktigt representativ för de flesta andra, han har en uppskattad vikt på 750kg i nuläget:

 
 

Om du kikar på Fe, Zn, Cu och Mn kanske du märker att det finns ett förhållande mellan järn (Fe), mangan (Mn), zink (Zn) och koppar (Cu). De ska nämligen finnas i foderstaten med kvoten 4:4:4:1 enligt NRC, eller för hästar med IR och liknande problem gärna med mer koppar och då med kvoten 3:3:3:1 enligt Dr. Kellon. Alla mineralerna är nödvändiga men underskott eller överskott av dem kan ge olika effekter.

Järn är ett mineral som är livsnödvändigt för däggdjur, men som det finns gott om i olika fodermedel, vatten och jord. Det tillkommer dessutom järn när fodermedel behandlas i maskiner, exempelvis vid pelletering. Nuvarande regler om analysförteckningar på foder kräver tyvärr endast att tillsatsen av mineraler redovisas, inte det totala innehållet. Ett skräckexempel på olämpligt kraftfoder är exempelvis att det dagliga järnbehovet på 328g (för Clooney) fylls av endast det tillsatta järnet i exempelvis 0,5 kg St. Hippolyt Naturmüsli, och då äter han förhoppningsvis en hel del grovfoder också. Det är dessutom ett maskinbehandlat foder, och det är inte inräknat järninnehållet i råvarorna utan endast det medvetet tillsatta. Detta innebär att du får ett rejält överskott av järn om du använder kraftfoder eller färdiga mineralblandningar. Om du har en häst med IR bör du vara mycket försiktig med alla "dolda" järnkällor som exempelvis pelleterat/bearbetat foder (även lusern och betfiber). Förekomsten av järn i vatten och jord gör att järn inte är något som behöver tillföras foderstaten även om ditt grovfoder inte innehåller nog höga halter av det. Om ditt grovfoder däremot innehåller mer järn än de övriga mikromineralerna så behöver du öka innehållet av de övriga mineralerna tills kvoten uppnås. I värsta fall, om ditt grovfoder innehåller extremt mycket järn, är det bättre att byta grovfoder.

Överskott av järn kan vara väldigt skadligt för en häst och långvarigt överskott kan leda till "iron overload" som dessvärre är kroniskt. Järnöverskott kan leda till leverskador, artros och insulinresistens. Det tros även ha ett samband med utvecklingen av Cushings syndrom. Ett överskott av järn gör dessutom att upptaget av andra mineraler hämmas och det kan ge svåra brister.

Mangan är ett mineral som det inte pratas om så mycket men som ska finnas i foderstaten i samma proportioner som järn och zink. Mangan är essentiellt för ämnesomsättningen av kolhydrater och fett och spelar en viktig roll i broskbildning. Mangan är det minst giftiga mineralet, men alltför höga halter av det kan påverka upptaget av fosfor. Det är lämpligt att räkna på att mangan ska finnas i foderstaten i samma proportioner som järn och zink.

Zink är känt som bra för hår, hud och hovar. Zink ingår i mer än 100 olika enzymer i hästkroppen. Det tråkiga är att mineraltillskott som innehåller zink ofta innehåller för lite för att det ska ha någon effekt (grovfoder är oftast väldigt zinkfattigt) och dessutom innehåller andra mineraler som mangan och koppar vilket ställer till balansen. Om du behöver tillsätta mer zink i foderstaten, ska du tillsätta just zink. Hästar är toleranta mot höga doser av zink i sig, men zinköverskott kan försämra upptaget av koppar.


Koppar är det mineral som vi faktiskt kan ana oss till att en häst har brist av. Tecken på kopparbrist är att pälsen och täckhåret lätt blir solblekta. Koppar är essentiellt för bland annat melaninproduktionen. Risiga hovar kan vara ett resultat av kopparbrist eftersom koppar även är essentiellt för tillverkning och underhåll av elastisk bindväv. Koppar interagerar med många olika andra mineraler, bland annat järn och zink. Det är därför mycket viktigt att ha en balans i mikromineralerna för att inte kopparbrist ska uppstå.


Förutom mikromineralerna är det även viktigt att ta en titt på lysin. Lysin är en aminosyra som det oftast finns för lite av i grovfoder, och det gör att proteininnehållet i grovfodret inte till fullo kan användas av hästen. Essentiella aminosyror är ord som de flesta har hört förut. Aminosyror är byggstenar för protein. De essentiella aminosyrorna kan inte bildas av kroppen utan måste finnas i födan. Om det finns för lite av en så kan inte de andra användas fullt ut. En del proteintillskott innehåller gott om lysin, exempelvis potatisprotein. Det går också att köpa rent lysin att ge som tillskott.


För att sammanfatta, utan att ta analys på mikromineralerna och sen räkna ut hur mycket du behöver ge för att de ska hamna i balans så famlar du i mörkret vad gäller utfodringen av din häst. Ett underskott på protein kan du ana, även ett överskott av energi, men brister på mineraler kan visa sig ett år senare i hästens hov- och hårkvalitét. Stora obalanser kan leda till brister eller förvärra sjukdomar. Nuförtiden när det är så enkelt att beställa, skicka och ta emot saker från hela världen kan vem som helst som tar sig tiden skaffa det bästa du kan ge din häst - en balanserad foderstat!

Inköpsställen
(känner du till fler som säljer råvaror? Tipsa i kommentarna!)

Aminosyror:
Myprotein.com och liknande "bodybuilder-sidor".

Mineraler och aminosyror:
Podkowa http://onephoto.nazwa.pl/konieliny/liny_nowe/index.php?lang=en
Forage Plus http://forageplus.co.uk/product-category/minerals/
Uckele http://equine.uckele.com/single-ingredients

3 kommentarer

Neapocalypse - en alternativ hästblogg

19 Nov 2015 16:15

sv; fast - är det värt det när man inte får någonting betalt och dessutom får betala maten själv (minst 2000 i månaden) och därför måste SPARA pengar innan för att kunna jobba där, och dessutom betala typ 4.000 (enkel resa) för att hästen ska ta sig ner? ;) allt som allt skulle praktiken kosta mig 32.000 och då måste jag dessutom jobba 8 timmar om dagen 6 dagar i veckan ;)

Svar: Oj... nä va, jag trodde det var normalt betalt! Hästbranschen >.<...
Lina

Maria

27 Sep 2016 21:50

Hej Lina! Hur betalade du när du anlitade Equi-Analytical för höanalys? Tycker inte att de alternativ som finns på blanketten känns så smidiga?
Med vänlig hälsning Maria Smyth

Svar: Hej, $28. Equi-tech är den jag tar. Innehåller allt utom SRP, men det räknar inte amerikanerna på I sina foderstater.
Lina

Maud Gerebro

05 Sep 2017 19:04

Finns det nåt program där man kan lägga in zink koppar etc...

Svar: Hej, ursäkta för sent svar. Jag vet inte om det finns något färdigt program för det, jag använder mig själv av excel. Jag har planer på att släppa en internetbaserad produkt där man som användare får hjälp att räkna mikromineraler och deras kvoter, men det är en bit fram i tiden :).
Lina

Kommentera

Publiceras ej